Συμβουλές για Υποψήφιους Αγοραστές

 
Στην περίοδο που διανύουμε, ο υποψήφιος αγοραστής ακινήτου, έχει το πάνω χέρι. Οι πωλητές είναι πρόθυμοι να παζαρέψουν την τιμή ή ακόμη και να κάνουν δώρο μια αποθήκη ή ένα πάρκινγκ (εάν υπάρχει επιπλέον). Οι τράπεζες ξανάρχισαν να δίνουν δάνεια ενώ ακόμη και η εφορία, δίνει εκπτώσεις φόρου για να ενισχύσει τη ζήτηση. Ο υποψήφιος αγοραστής επομένως, μπορεί να βγει ωφελημένος. Μάλιστα, αν πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω στη συνέχεια, έχει και πολλές πιθανότητες να βγει κερδισμένος.
 
1. Ο σωστός αγοραστής δεν βιάζεται (εκτός και αν βρει το ακίνητο που ταιριάζει ακριβώς). Ο χρόνος αυτή την περίοδο κυλάει υπέρ του καθώς ο πωλητής είναι αυτός που βιάζεται.
 
2. Δεν κυνηγάει τον πωλητή. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που οι υποψήφιοι αγοραστές σχημάτιζαν ουρές έξω από τα γραφεία των κατασκευαστών.
 
3. Μπορεί να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία μεσίτη ο οποίος θα τον βοηθήσει υποδεικνύοντας του το καλύτερο ακίνητο για αυτόν. Η μεσιτική προμήθεια δεν είναι τίποτα μπροστά στην ευκαιρία.
 
4. Έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ένα καλό εκκαθαριστικό βοηθάει τον υποψήφιο αγοραστή και οι διαδικασίες στην τράπεζα κυλούν ταχύτερα και ευκολότερα.
 
5. Έχει μετρητά στην άκρη τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αξίας του ακινήτου. Δάνεια που υπερβαίνουν το 75% της αξίας του ακινήτου, χορηγούνται με δυσκολία και ας υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όποιος έχει τα μισά λεφτά και καλύτερα διαπραγματεύεται με τον πωλητή και τα βγάζει πέρα με την τράπεζα.
 
6. Έχει σταθερή δουλειά. Στην περιόδο κρίσης, το σταθερό εισόδημα (από ακίνητα, από μεγάλη εταιρεία κ.λ.π.) λειτουργεί υπέρ του αγοραστή.
 
7. Ψάχνει για μεγάλο σπίτι, μεζονέτα ή μονοκατοικία. Όλοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα τριάρι, κυρίως μεταχειρισμένο. Όποιος ψάχνει για μεγάλο σπίτι, έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ανταγωνισμό κάτι το οποίο σαφώς λειτουργεί υπέρ του.
 
8. Υπολογίζει την απόδοση του ακινήτου πριν αγοράσει. Ο σωστός αγοραστής ξέρει ότι πριν βάλει την υπογραφή του, πρέπει να μάθει πόσο νοικιάζεται το σπίτι που ετοιμάζεται να αγοράσει προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει την τελική απόδοση.