Πληροφορίες

 

Μεσιτική Εντολή Ανάθεσης Ακινήτου
Η συνεργασία μεταξύ του ιδιοκτήτη ακινήτου που επιθυμεί την πώληση ή ενοικίαση του και ενός κτηματομεσιτικού γραφείου κατοχυρώνεται με τη σύνταξη ειδικού εντύπου που ονομάζεται εντολή ανάθεσης. Στην εντολή αυτή αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, τα στοιχεία του ακινήτου, η τιμή διάθεσης του και η μεσιτική αμοιβή που έχει συμφωνηθεί.
Η εντολή αυτή δεν έχει χρονικό περιορισμό. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να υπογράψει όσες εντολές θέλει σε διάφορα κτηματομεσιτικά γραφεία. Η αμοιβή καταβάλλεται σε όποιο από τα κτηματομεσιτικά γραφεία ολοκληρώσει την πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου.

Για ποιό λόγο να ανάθεσετε το ακίνητο σας σε κτηματομεστικό γραφείο:
1. Η συνεργασία με ένα κτηματομεσιτικό γραφείο διασφαλίζει την εχεμύθεια στην πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου. Το κτηματομεσιτικό γραφείο ελέγχει τους υποψήφιους αγοραστές ή μισθωτές και προφυλάσσει τον ιδιοκτήτη από ενδεχόμενες ενοχλήσεις για διάφορους λόγους. Ενημερώνει δε τον ιδιοκτήτη μόνο όταν πρόκειται για σοβαρό πελάτη.
2. Η πώληση ή μίσθωση ενός ακινήτου απαιτεί δυναμική προώθηση. Αυτή είναι δυνατή στη περίπτωση που το αναθέσετε στο κτηματομεσιτικό γραφείο γιατί για κάθε ακίνητο που αναλαμβάνει επενδύει στη προώθηση του ακινήτου.
3. Το κόστος της δυναμικής προώθησης του ακινήτου, σε περίπτωση που το αναθέσετε στο κτηματομεσιτικό γραφείο, για την διαφήμιση στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και την παρουσίαση του στο διαδίκτυο δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον ιδιοκτήτη.

Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου
Κάθε φορά που ένας κτηματομεσίτης επιδεικνύει ένα διαθέσιμο ακίνητο προς τον ενδιαφερόμενο του υπογράφει την Εντολή Υπόδειξης, δηλαδή μία σύμβαση η οποία αποδεικνύει ότι η υπόδειξη πραγματοποιήθηκε. Κατά την στιγμή υπογραφής της Εντολής θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και να γνωρίζετε αριθμό φορολογικού σας μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Συμβουλές για Υποψήφιους Αγοραστές
Στην περίοδο που διανύουμε, ο υποψήφιος αγοραστής ακινήτου, έχει το πάνω χέρι. Οι πωλητές είναι πρόθυμοι να παζαρέψουν την τιμή ή ακόμη και να κάνουν δώρο μια αποθήκη ή ένα πάρκινγκ (εάν υπάρχει επιπλέον). Οι τράπεζες ξανάρχισαν να δίνουν δάνεια ενώ ακόμη και η εφορία, δίνει εκπτώσεις φόρου για να ενισχύσει τη ζήτηση. Ο υποψήφιος αγοραστής επομένως, μπορεί να βγει ωφελημένος. Μάλιστα, αν πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω στη συνέχεια, έχει και πολλές πιθανότητες να βγει κερδισμένος.

1. Ο σωστός αγοραστής δεν βιάζεται (εκτός και αν βρει το ακίνητο που ταιριάζει ακριβώς). Ο χρόνος αυτή την περίοδο κυλάει υπέρ του καθώς ο πωλητής είναι αυτός που βιάζεται.
2. Δεν κυνηγάει τον πωλητή. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που οι υποψήφιοι αγοραστές σχημάτιζαν ουρές έξω από τα γραφεία των κατασκευαστών.
3. Μπορεί να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία μεσίτη ο οποίος θα τον βοηθήσει υποδεικνύοντας του το καλύτερο ακίνητο για αυτόν. Η μεσιτική προμήθεια δεν είναι τίποτα μπροστά στην ευκαιρία.
4. Έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ένα καλό εκκαθαριστικό βοηθάει τον υποψήφιο αγοραστή και οι διαδικασίες στην τράπεζα κυλούν ταχύτερα και ευκολότερα.
5. Έχει μετρητά στην άκρη τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αξίας του ακινήτου. Δάνεια που υπερβαίνουν το 75% της αξίας του ακινήτου, χορηγούνται με δυσκολία και ας υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όποιος έχει τα μισά λεφτά και καλύτερα διαπραγματεύεται με τον πωλητή και τα βγάζει πέρα με την τράπεζα.
6. Έχει σταθερή δουλειά. Στην περιόδο κρίσης, το σταθερό εισόδημα (από ακίνητα, από μεγάλη εταιρεία κ.λ.π.) λειτουργεί υπέρ του αγοραστή.
7. Ψάχνει για μεγάλο σπίτι, μεζονέτα ή μονοκατοικία. Όλοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα τριάρι, κυρίως μεταχειρισμένο. Όποιος ψάχνει για μεγάλο σπίτι, έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ανταγωνισμό κάτι το οποίο σαφώς λειτουργεί υπέρ του.
8. Υπολογίζει την απόδοση του ακινήτου πριν αγοράσει. Ο σωστός αγοραστής ξέρει ότι πριν βάλει την υπογραφή του, πρέπει να μάθει πόσο νοικιάζεται το σπίτι που ετοιμάζεται να αγοράσει προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει την τελική απόδοση.

Γιατί να συνεργαστείς με μεσίτη;
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων και των κατασκευαστικών εταιρειών με ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα, συνεργάζονται με κτηματομεσιτικό γραφείο για να προωθήσουν το ακίνητό τους. Επιπλέον, σε μια ιδιαίτερη αγορά σαν την ελληνική, κατά τη διαδικασία αναζήτησης ακινήτου κάθε είδους προς αγορά ή ενοικίαση, η συνεργασία με κτηματομεσιτικό γραφείο έχει βοηθήσει αμέτρητους ιδιώτες και επενδυτές στον εντοπισμό του κατάλληλου ακινήτου.
Η επιλογή του κατάλληλου μεσίτη που θα διαχειριστεί τη διαδικασία πώλησης, αγοράς ή ενοικίασης για λογαριασμό σου είναι σημαντική και καλό θα ήταν να είσαι ενημερωμένος.

Η αναγκαιότητα της εκτίμησης ενός ακινήτου
Την τελευταία δεκαετία, με την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και διάδοση των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων, προέκυψε παράλληλα η αναγκαιότητα των εκτιμήσεων, ως απαραίτητο στοιχείο κάθε πράξης χορήγησης δανείου.
Η εκτίμηση προσδιορίζει και καθιστά συγκεκριμένη την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της όλης διαδικασίας χορήγησης.
Στην Ελλάδα, ο προσδιορισμός των Εμπορικών Αξιών των ακινήτων αποτελούσε αντικείμενο και βασική παράμετρο των διαφόρων οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκφραζόταν αποσπασματικά, κατά το δοκούν και χωρίς κανένα οικονομοτεχνικό κριτήριο.
Η θεσμοθέτηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών αντιμετώπισε, έστω μερικώς, το πρόβλημα, αλλά σαφώς έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη στον συγκεκριμένο τομέα και την συμμόρφωση στα ισχύοντα της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Στα πλαίσια της ορθολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας της κτηματαγοράς, η έννοια της εκτίμησης αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο και συμβάλλει στην δημιουργία υποδομής και διευκόλυνσης των κτηματικών συναλλαγών.
Η ταχύτατη ανάπτυξη του Real Estate παγκοσμίως, επέφερε πλήθος αλλαγών και καινοτομιών στην συμβατική έννοια της Εμπορικής Αξίας των ακινήτων, η οποία εξαρτάται πλέον από πλήθος παραμέτρων, από τον οικονομικό προσανατολισμό της κοινωνίας και από τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές.
Σήμερα, η εκτίμηση απαιτεί απόλυτη τεκμηρίωση, η οποία αποτελεί απόρροια έρευνας της Κτηματαγοράς και της χρησιμοποιήσεως συγκεκριμένων εκτιμητικών μεθόδων και σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδυασμό οικονομοτεχνικών μοντέλων και στατιστικών μεθόδων, που αφορούν στο ρίσκο της επένδυσης.
Βέβαια, στην Ελλάδα, η συγκροτημένη Κτηματαγορά (Real Estate), διανύει ακόμα την παιδική της ή έστω την προεφηβική της ηλικία. Δεν έχει γίνει συνείδηση ότι η ύπαρξη μιας τεκμηριωμένης εκτίμησης, αποτελεί βασικό σημείο διευκόλυνσης, αλλά και πολύ περισσότερο εξασφάλισης των συμφερόντων του ενδιαφερόμενου.
Η πολιτεία, αλλά και όλοι οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο φορείς, πρέπει να συμβάλλουν ώστε ο πολίτης να αποκτήσει “συνείδηση” σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Το γεγονός αυτό θα τον προφυλάξει από άστοχες ενέργειες, λανθασμένες επιλογές και ασφαλώς θα συμβάλλει στην ψυχική του ηρεμία.
Καθίσταται απολύτως κατανοητό ότι τα ανωτέρω δεν δύνανται να επιτευχθούν με ερασιτεχνισμούς, αλλά απαιτείται η συνδρομή επαγγελματιών εκτιμητών.
Σήμερα οι εκτιμήσεις αναφέρονται τόσο στις ιδιωτικές κατασκευές (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κλπ) όσο και στις επαγγελματικές (κτίρια γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχεία, εμπορικές και βιομηχανικές κατασκευές, κλπ). Στην περίπτωση της κατοικίας, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στον εκτιμητή για να διαπιστώσει κατά πόσο η επιλογή του ακινήτου είναι σωστή, με βάση τις ανάγκες του, κατά πόσο ανταποκρίνεται στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και κατά πόσο συμφωνεί με τις υπάρχουσες εμπορικές αξίες ομοειδών ακινήτων.
Η εκτίμηση ενός επαγγελματικού ακινήτου, είναι περισσότερο σύνθετη, και η συνδρομή του επαγγελματία εκτιμητή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Στα επαγγελματικά ακίνητα λαμβάνονται υπόψη πλήθος παραμέτρων, βασικότερες των οποίων είναι εκείνες των χρήσεων γης, των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων και περιορισμών, της θέσεως και ποιότητας του ακινήτου, της απόσβεσης κεφαλαίου, της σκοπιμότητας της επένδυσης σε σχέση με την κατάσταση και την αξία του ακινήτου. Επανειλημμένα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, στις οποίες αποκτήθηκαν ακίνητα (ιδίως γεωτεμάχια) έναντι υψηλών ποσών και τα οποία δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητες για τις οποίες αποκτήθηκαν, λόγω απαγορεύσεως των σχετικών χρήσεων.
Η ανάπτυξη νέων προηγμένων εκτιμητικών μεθόδων, σε συνδυασμό με την στατιστική του ρίσκου προς αποφυγή αστοχιών, προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην διαδικασία εκτίμησης μίας ακίνητης περιουσίας.
Έχουμε ήδη εισέλθει σε μία εποχή όπου η Κτηματαγορά θα αναπτύσσεται πιο συντεταγμένα και θα ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που θα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο πολύχρονης εμπειρίας, αλλά και συγκεκριμένων οικονομοτεχνικών επιλογών.
Στα πλαίσια αυτής της νέας φάσης ανάπτυξης της κτηματαγοράς, η συμβολή - συμμετοχή του επαγγελματία εκτιμητή θα είναι απαραίτητη.

Όλες οι νέες ρυθμίσεις στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων
Μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου συνοπτικά επήλθαν οι κάτωθι αλλαγές:
1. Μειώνονται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% (από 8% και 10%) για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου για το υπερβάλλον ποσό. Οι συντελεστές αυτοί είναι πλέον ενιαίοι για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
2. Η χορήγηση της απαλλαγής πρώτης κατοικίας εξαρτάται πλέον από την αξία της κατοικίας και όχι από το εμβαδόν της. Συγκεκριμένα τα νέα αφορολόγητα όρια για αγορά πρώτης κατοικίας ή οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας διαμορφώνονται ως εξής:

                     Κατοικία       Οικόπεδο
Άγαμος           200.000 €      50.000 €
Έγγαμος         250.000 €     100.000 €
Με 1 παιδί       275.000 €     110.000 €
Με 2 παιδιά     300.000 €     120.000 €
Με 3 παιδιά     330.000 €     135.000 €
Με 4 παιδιά     360.000 €     150.000 €

3. Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
4. Καταργείται η απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά τον χρόνο της αγοράς.
5. Καταργούνται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.

Πότε δικαιούται κάποιος φοροαπαλλαγή για αγορά κατοικίας
Πριν προχωρήσει κάποιος στην αγορά πρώτης κατοικίας, καλό θα ήταν να βεβαιωθεί ποιά είναι το ποσό για το οποίο θα απαλλαχθεί καθώς κι ότι πράγματι είναι δικαιούχος απαλλαγής.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να μελετήσουμε προσεκτικά όλες τις απαντήσεις όπως προκύπτουν από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
1. Οι διατάξεις για την φοροαπαλλαγή εφαρμόζονται σε συμβάσεις αγοράς ακινήτων, εφόσον ο αγοραστής κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα και εντάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
α) Έλληνες,
β) ομογενείς από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,
γ) πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 96/2008 (ΦΕΚ 152 Α), και
ε) πολίτες τρίτων χωρών που απολαύουν του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 150/2006 (ΦΕΚ 160 Α).
2. Όταν είναι ενήλικος κι αποκτά κατοικία ή οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα με την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που να πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του (προσοχή δες κατωτέρω) ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Για την έννοια του οικοπέδου έχουν εφαρμογή οι σχετικές πολεοδομικές διατάξεις.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται  και όταν ο αγοραστής είναι κύριος εξ αδιαιρέτου ποσοστού ή ψιλός κύριος ή επικαρπωτής κατοικίας ή οικοπέδου και αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της ψιλής κυριότητας ή της επικαρπίας, ώστε να γίνει κύριος ολόκληρου του ακινήτου, καθώς και στην περίπτωση αγοράς μη οικοδομήσιμου οικοπέδου, το οποίο με προσκύρωση ή αγορά τμήματος ομόρου οικοπέδου καθίσταται οικοδομήσιμο. Η ανωτέρω απαλλαγή παρέχεται και κατά την αγορά κατά πλήρη κυριότητα ολόκληρου του ακινήτου και από τους δύο συζύγους.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις, η απαλλαγή του εγγάμου παρέχεται και:
α) στο χήρο ή διαζευγμένο που έχει την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων της οικογένειας,
β) στην άγαμη μητέρα ανηλίκων τέκνων ή στον εξ αναγνωρίσεως πατέρα, εφόσον του έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων,
γ) στον άγαμο ενήλικο, ο οποίος παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή σε έγγαμο που έχει προστατευόμενα τέκνα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, που παρουσιάζουν την ίδια αναπηρία, και
δ) στον επιζώντα σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα του αποβιώσαντος, στο όνομα του οποίου είχε εγκριθεί δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για αγορά κατοικίας, που χορηγείται στους ως άνω κληρονόμους, ανεξάρτητα από το αν η αγορά γίνεται από τον έναν ή από όλους τους κληρονόμους μαζί εξ αδιαιρέτου.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις την απαλλαγή του άγαμου δικαιούνται και τα ανήλικα τέκνα, τα οποία στερούνται και τους δύο γονείς τους και τελούν υπό επιτροπεία ή υπό την επιμέλεια τρίτου προσώπου, που ορίστηκε με δικαστική απόφαση είτε αγοράζουν ακίνητο εξ αδιαιρέτου είτε αγοράζουν αυτοτελώς χωριστό ακίνητο το καθένα.
Την απαλλαγή του άγαμου δικαιούται και ο σύζυγος που βρίσκεται σε διάσταση και έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από το χρόνο της αγοράς. Αν έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, δικαιούται απαλλαγή ως έγγαμος. Αν δε λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε (5) έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτού, που είναι κύριοι κατοικίας ή οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτών, μεταβιβάσουν με επαχθή ή χαριστική αιτία την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο επί της κατοικίας ή του οικοπέδου, το εμβαδόν των οποίων πληροί κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες, δεν παρέχεται απαλλαγή πριν από την παρέλευση χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από τη μεταβίβαση της επικαρπίας ή της οίκησης ή του ιδανικού μεριδίου. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα απαιτείται και όταν μεταβιβάζεται η ψιλή κυριότητα οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου.
Επίσης δεν χορηγείται απαλλαγή σε συμβάσεις μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία μεταξύ συγγενών εξ αίματος ή αγχιστείας πρώτου βαθμού καθώς και μεταξύ συζύγων.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αποθηκών, γραφείων, βιομηχανοστασίων και γενικά αμιγών επαγγελματικών στεγών έχουν δικαίωμα απαλλαγής. Δεν θεωρείται επαγγελματική στέγη το ακίνητο, το οποίο από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο κτήσης χαρακτηρίζεται ως κατοικία, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγαση.

Δικαιούμαι φοροαπαλλαγή για δεύτερη φορά;
Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:
1) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις  στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να ανεγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.
Κατά εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ. (άρθρο 16 παρ. 14 ν. 3522/2006).
2) ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.
Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά το χρόνο της νέας απαλλαγής. Για τον υπολογισμό του φόρου γίνεται χρήση των συντελεστών που  ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής  και καταβάλλεται εφάπαξ, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του  ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.
Η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για απόκτηση στέγης μέχρι 14.7.1980, καθώς και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον για τα πρόσωπα  αυτά συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και καταβληθεί ο οικείος φόρος κατά περίπτωση.

Τι θα γίνει αν μεταβιβάσω νωρίτερα της 5ετίας το ακίνητο για το οποίο πήρα απαλλαγή;
Σε περίπτωση που με πράξη εν ζωή μεταβιβασθεί το ακίνητο ή συσταθεί σ΄ αυτό οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, πριν από την παρέλευση της πενταετίας, αυτός που μεταβιβάζει ή συνιστά εμπράγματο δικαίωμα υποχρεούται, προ της μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος, να υποβάλει δήλωση και να καταβάλει εφάπαξ το Φ.Μ.Α. ή το ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία του μεταβιβαζομένου ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο της νέας μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος ή το δηλωθέν τίμημα της μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της απαλλαγής, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου του χρόνου απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση χορήγησης απαλλαγής και στους δύο συζύγους κατά την αγορά ακινήτου εξ αδιαιρέτου, κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού του ενός συζύγου σε τρίτον εντός της πενταετίας καταβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό αυτό.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της φοροαπαλλαγής για πρώτη κατοικία και πότε υποβάλλονται;
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της απαλλαγής από το Φ.Μ.Α. ή το ΦΠΑ υποβάλλονται μαζί με την δήλωση Φ.Μ.Α. ή ΦΠΑ πριν από την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου.
Συνοπτικά υποβάλλεται:
1) υπεύθυνη δήλωση του Ν,
2) αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (Ε1) τριών τελευταίων ετών,
3) αντίγραφο Ε9 αν έχει υποβληθεί,
4) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Η Νομική Υπηρεσία μας είναι πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε ερώτημα σας και σας προτρέπουμε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας παρέχει.