Δήμος Θερμαϊκού

 

Η επιλογή της κατοικίας μας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας. Στους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς που ζούμε το σπίτι μας είναι ο τόπος ξεκούρασης και επαφής με την οικογένεια μας και τους φίλους μας.

Ζητούμε την γαλήνη και την ησυχία της εξοχής μαζί με τις ευκολίες και τις παροχές της πόλης. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν χώρο να παίζουν και εύκολη πρόσβαση στο σχολείο τους. Εκνευριζόμαστε όταν ψάχνουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας και δεν έχουμε το δικό μας χώρο στάθμευσης. Μας αρέσει να καθόμαστε σε ένα φαρδύ μπαλκόνι, να χαιρόμαστε τον καθαρό αέρα αποφεύγοντας τους θορύβους της πόλης.

Ονειρευόμαστε τα βράδια του χειμώνα να καθόμαστε δίπλα στο τζάκι με την οικογένειά μας. Θέλουμε να ήμαστε κοντά σε κινηματογράφους, σε εμπορικά κέντρα και να μπορούμε να χαρούμε το φαγητό και το ποτό μας κοντά στην θάλασσα.
Η ολοκλήρωση των παραπάνω επιθυμιών μας επιτυγχάνετε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού χωρίς από την άλλη να χρειάζεται να πληρώσουμε μια ολόκληρη περιουσία.


Καλώς ήρθατε στον Δήμο Θερμαϊκού

Απλωμένος σε 50 χλμ ακτογραμμής, ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με πάνω από 10 οργανωμένες κρυστάλλινες παραλίες, 2 περιοχές natura (λιμνοθάλασσα Επανομής, λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου), με 178 σπάνια προστατευόμενα είδη πτηνών και πάνω από 2500 είδη φυτών, αρχαιολογικά ευρήματα από τον 4ο- 5ο π.χ. αιώνα και ναούς χρονολογούμενους από το 1110 - 1865 μ.χ., σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (μόλις 15 χλμ), ο Δήμος Θερμαικού αποτελεί για τον επισκέπτη ιδανικό τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του έτους. Στα δεκάδες ταβερνάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα μπορεί να απολαύσει κανείς φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακούς μεζέδες συνοδευόμενα από εξαιρετικό κρασί της περιοχής και το γνωστό τσίπουρο φτιαγμένο, με τον παραδοσιακό τρόπο που γεννήθηκε και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά, από τοπικούς παραγωγούς.

Οι πιο γνωστές παραλίες ποταμός, φανάρι, αγελαδάρικο, παραλία Αγγελοχωρίου, παραλία Αγίας Τριάδας, παραλία Μπαξέ, παραλία Περαίας, σφύζουν από λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες που απολαμβάνουν το μπάνιο τους, με θέα τον Όλυμπο και τη Νύφη του Θερμαϊκού.

Λίγοι ιστορία...

Η περιοχή κατοικείται από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου ως τους Ελληνιστικούς χρόνους. Αργότερα ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού μετακινήθηκε προς την νεόκτιστη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί ποτέ η περιοχή. Ως παλαιότερα ευρήματα της περιοχής φέρονται οι ταφικοί τύμβοι της Αρχαίας Αινείας, πόλης που αναφέρεται από το Στράβωνα και εντοπίζεται σήμερα στη γεωγραφική περιοχή της Ν. Μηχανιώνας, βορειοδυτικά, στην παραλία τούμπα - τάμπια. Η Αινεία ήταν πιθανόναποικία των Κορινθίων, ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου αι. π.χ., ενώ από τα τέλη του 6ου αι. έκοβε δικό της νόμισμα με σύμβολο το κεφάλι του Αινεία. Τον 5ο αι. αποτέλεσεσύμμαχο των Αθηναίων στη Δηλιακή Συμμαχία. Τον 4ο αι. ξέφυγε από την Αθηναϊκή σφαίρα επιρροής και εντάχθηκε στο Κοινό των Χαλκιδεών μέχρι και το 348 π.χ., οπότεκαταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας. Η Αινεία ήταν από τους οικισμούς που αναφέρονται στις πηγές ότι το 315 π.χ. συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ερημώθηκε τελείως καθώς εμφανίζονται δραστηριότητές της ακόμη και στον 3ο και 2ο αι. π.χ.

Κατά την δεκαετία του ’90 υπήρξε μία έντονη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής από την μετοίκιση πληθυσμού, κυρίως νέων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής, δίπλα στη θάλασσα και τη φύση.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία δημιουργώντας οικισμούς κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Περαία, Ν. Επιβάτες (πρώην Μπαξέ), Αγία Τριάδα στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού, Αγγελοχώρι, Ν. Κερασιά στον πρώην Δήμο Μηχανώνας και Μεσημέρι στον Δήμο Επανομής, που σήμερα με τον νόμο Καλλικράτη αποτελούν τον νέο Δήμο Θερμαϊκού.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η περιοχή ανήκει στο Καπετανίκον της Καλαμαριάς και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας καταφέρνει να αποκτήσει προνόμια που εξασφάλισαν την ακεραιότητα των οικισμών. Τον 19ο αιώνα αρχίζει να αναπτύσσεται η οχύρωση της περιοχής καθώς έχει στρατηγική σημασία για την άμυνα της Θεσσαλονίκης. Από τα οχυρωματικά έργα της περιοχής σώζεται ο Φάρος του Αγγελοχωρίου, που βρίσκεται στην ακμή του Ακρωτηρίου του Μεγάλου Εμβόλου και έχει χαρακτηρισθεί ως Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και συμπεριλαμβάνεται στους 25 διατηρητέους φάρους της Ελλάδας. Επίσης σώζονται τα Ναυτικά Οχυρά που βρίσκονται στην ακμή της βόρειας βραχώδους ακτής του μεγάλου εμβόλου (καρά - μπουρνού) σε μία θέση στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα. Χτίστηκαν στο τέλος του 19ου αι. από Γερμανούς τεχνικούς.


Περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού

Περαία

Από το 1923 όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες  από την Μικρά Ασία και την  Θράκη, έως σήμερα, η Περαία έχει αλλάξει πολύ και από ένα μικρό προσφυγικό χωριό μεταμορφώθηκε σε μια  όμορφη πόλη με τα χαρακτηριστικά όμως ενός τουριστικού προορισμού που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλες πιο προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας.

 

 
 
Σε απόσταση μόλις 15 km από τι Διεθνές Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και 20 km από το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν παραλίες με καταγάλανα καθαρά νερά, φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και παραδοσιακά πιάτα, ουζομεζέδες με τοπικό τσίπουρο και κρασί η τον καφέ τους, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα με θέα τον θερμαικό κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
 
 
 
 
Ξεχωριστή εμπειρία προσφέρει η παραδοσιακή βόλτα κατά μήκος της παραλίας. Άφθονες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλο έλξης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρακτηριστική την βόλτα με ποδήλατο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το αθλητικό κέντρο του Δήμου και συμμετέχουν καθημερινά  επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Έχοντας πλούσια παράδοση σε ότι αφορά την θάλασσα, οι κάτοικοι της περιοχής ίδρυσαν δύο ναυτικούς ομίλους την Ν.Ο.Π.Θ. και τον ΤΟΡΩΝΑΙΟ, μέλη των οποίων πρωταγωνιστούν τόσο Ελληνικούς όσο και παγκόσμιους αγώνες.

Από το 1974 στην Περαία εδράζεται η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Μακεδονίας με αξιόλογη παρουσία στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

 
Μεγάλη αμμώδης παραλία, μήκους περίπου 2 χλμ, αποτελεί πόλο έλξης ολοένα και περισσοτέρων τουριστών. Πεντακάθαρη, επιβραβευμένη με γαλάζιες σημαίες και ναυαγοσωστική κάλυψη σε 2 πολυσύχναστα σημεία (περιοχή Θέρος και Κοχύλι). Είναι πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ  σε όλο της το μήκος δεκάδες beach bar λειτουργούν από το πρωί έως αργά το βράδυ μετατρέποντας την παραλία σε ένα ξεχωριστό τόπο διασκέδασης για τους νέους και όχι μόνο.



Η παραλία της Περαίας φημίζεται  για τις πολλές ψαροταβέρνες που προσφέρουν γεύμα μεολόφρεσκο ψάρι κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, με θέα την Θεσσαλονίκη απέναντι. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών  βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος της παραλίας με τιμές προσιτές και φιλικά προσαρμοζόμενες στις ανάγκες του επισκέπτη.



Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και με αστική συγκοινωνία.


Νέοι Επιβάτες

Δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται οι Ν. Επιβάτες, χωριό που την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν Μπαξέ Τσιφλίκι, ονομασία με την οποία είναι γνωστό μέχρι σήμερα το χωριό (έχει τραγουδηθεί από τον αείμνηστο Τσιτσάνη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή).

 

Χωριό με πλούσια βλάστηση, αμφιθεατρικά κτισμένο από τους λόφους μέχρι την παραλία με απίστευτη φυσική ομορφιά.
 
 

Χαρακτηριστική η παραλία που σκιάζεται από τεράστια δέντρα σχεδόν καθ όλο το μήκος της, με πεντακάθαρα νερά (Γαλάζια σημαία, ναυαγοσωστική κάλυψη) και διάσπαρτα ταβερνάκια beach bar, καφέ δίπλα στο κύμα.
 
 

Αγώνες beach volley διοργανώνονται όλη τη θερινή περίοδο στο γήπεδο beach volley δίπλα από το λιμανάκι προσφέροντας εξαιρετικό θέαμα στους λάτρεις του είδους.
 
Νούμερο ένα επιλογή των νέων η 900 μ. αμμώδης παραλία του Μπαξέ όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Σε όλο το μήκος της, τεράστια δέντρα  απλώνουν την σκιά και την δροσιά τους στην αμμουδιά. Επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη όλη την θερινή περίοδο. Η παραλία αυτή παντρεύει την εικόνα του ψαράδικου χωριού με την έντονη, σύγχρονη καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα δεκάδες beach bar που είναι απλωμένα σε όλο το μήκος της έως αργά την νύχτα. Στα διάσπαρτα ταβερνάκια με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ολόφρεσκα ψάρια (από τοπικούς ψαράδες) τοπικούς μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

 


Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών αλλά και δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν την διαμονή των τουριστών με όλες τις ανέσεις.

Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία.


Αγία Τριάδα

Δυτικά των Ν. Επιβατών και κατά μήκος της παραλίας εκτείνεται ένα από τα πιο φημισμένα χωριά του Δήμου, η Αγία Τριάδα. Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε από 85 οικογένειες προσφύγων που πολύ γρήγορα οργανώθηκαν και  έφτιαξαν ένα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακό χαρακτήρα.

 
 
 
Αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο έλξης των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή λόγω των δύο παραλιών που ξεχωρίζουν για την χρυσή αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά και οι οποίες   βραβεύονται κάθε χρόνο με γαλάζιες σημαίες.

Τα ταβερνάκια κατά μήκος της παραλίας ξεχωρίζουν για τις μοναδικές γεύσεις από θαλασσινά, ουζομεζέδες και τοπικές σπεσιαλιτέ της περιοχής.



Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής. Χρυσή αμμουδιά, πεντακάθαρη, πάντα γαλήνια και ρηχή στα πρώτα μέτρα, εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Πιστοποιημένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη. Γνωστό σημείο αυτό της δημοτικής πλαζ, πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Μία όαση ανάπαυλας, δροσιάς μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ψαροταβέρνες και ουζερί, πάνω στο κύμα, με εξαιρετική θέα στον κόλπο προσφέρουν νόστιμα εδέσματα σε όλη την διάρκεια της ημέρας μέχρι αργά την νύχτα.


 
Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάνουν άνετη τη διαμονή σε αυτή την πανέμορφη παραλία.



Πρόσβαση με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία με συχνότερα δρομολόγια τη θερινή περίοδο.


Αγγελοχώρι

Κτισμένο πάνω στο ακρωτήρι του Μεγάλου Εμβόλου γνωστού και ως Καρά - Μπουρνού, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες τόσο για τη φυσική ομορφιά του τοπίου  όσο και για τα  πάνω από 178 είδη σπάνιων πουλιών ακόμη και Φλαμίγκο που  βρίσκουν καταφύγιο στη Λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα από τον υδροβιότοπο  δεσπόζουν οι επιβλητικοί λευκοί λόφοι αλατιού (Αλυκές).
 
 
 
Στην βόρεια άκρη του Μεγάλου Εμβόλου οχυρωματικά έργα της τελευταίας περιόδου της τουρκοκρατίας (1883 - 1885) σώζονται έως σήμερα (στρατώνας) σε πολύ καλή κατάσταση. Στη μύτη του ακρωτηρίου και 33 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Θάλασσας επιβλητικός στέκεται ο Φάρος του Αγγελοχωρίου από το 1864, σύμβολο ελπίδας και φωτός των ναυτιλλομένων.
 
 

 

 
Απαράμιλλης ομορφιάς φυσικός πλούτος, γραφικά ταβερνάκια, πεντακάθαρα νερά, ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα και η χαρακτηριστική φιλοξενία των κατοίκων κάνουν τους επισκέπτες φανατικούς λάτρεις της περιοχής.
 


 
Μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της θεσ/νίκης η παραλία του αγγελοχωρίου, αποτελεί μια όαση ξεκούρασης με πεντακάθαρα δροσερά νερά και πανέμορφη θέα στην πόλη της Θεσ/νίκης και τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου. Μετά το μπάνιο, ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στον Φάρο με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τα Οχυρά. Επίσης μην παραλείψετε την επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα με τα σπάνια πουλιά και τις αλυκές.
 


Για την διαμονή υπάρχουν Ξενοδοχεία στην γύρω περιοχή σε κοντινή απόσταση.



Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία.


Κερασιά

 

 
Ευρήματα που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη, ένας μεγάλος ταφικός Τύμβος και δύο τάφοι Ρωμαικής περιόδου αποδεικνύουν την άνθηση της περιοχής από τους κλασσικούς χρόνους.

Σήμερα  είναι ένα μικρό προσφυγικό χωριό που από το 1922 εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα νότια παράλια της Ανατολικής Θράκης μαζί με 13 οικογένειες ντόπιων. Παρά την δυσκολία των πρώτων χρόνων οι κάτοικοι κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτύξουν την κοινότητα τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Σημείο αναφοράς αποτελεί για το χωριό ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1818. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός οικοδομήθηκε στο σημείο που βρέθηκε θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την εκκλησία επισκέπτεται πλήθος προσκυνητών στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής της.

Ιδανικός γαστρονομικός προορισμός, τα γραφικά ταβερνάκια του χωριού όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό με τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.


Μηχανιώνα

Κτισμένη σε μια από τις πιο πανοραμικές τοποθεσίες του Θερμαικού κόλπου, στην περιοχή της αρχαίας ΑΙΝΕΙΑΣ, έχει να επιδείξει  πέρα από το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων φυσικό πλούτο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.
 
 
 
Φημισμένη για τον μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας στην Ελλάδα (Η εγκατάσταση της ιχθυόσκαλας το 1998, την κατέστησε κέντρο διοίκησης και εμπορίας ψαριών και οστρακοειδών  όλης της Βόρειας Ελλάδας) αλλά και για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (από το 1968) η οποία εφοδιάζει άρτια καταρτισμένους αξιωματικούς στην Ελληνική και όχι μόνο Ναυτιλία.
 
 
 
Μια πόλη με πολλά πρόσωπα  που περιμένει να τα αποκαλύψει σε κάθε είδους επισκέπτη. Στον φυσιολάτρη έχει να αποκαλύψει  ένα μικρό επίγειο παράδεισο (περιοχή natura) σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, στον αρχαιολάτρη ευρήματα από τους Ρωμαικούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους (τραπεζόσχημη τούμπα  γνωστή ως Τούμπα Τάμπια ή Κουμ Καλέ, νεκροταφεία ρωμαικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, ναυτικά οχυρά), στον προσκυνητή έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς, τον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης όπου φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα η οποία σώζεται από την εποχή της εικονομαχίας και την γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου προστάτη των Ναυτικών στο λιμανάκι της Μηχανιώνας,
 
 
 
ενώ στον λάτρη της θάλασσας  στιγμές χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου κάλους  και ξενοιασιάς στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Τουμπαρλί στο ακρωτήρι Τούζλα.

 
 
 
Παρά την τουριστική ανάπτυξή της, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χωριού. Έτσι όταν πέφτει ο ήλιος η κεντρική πλατεία γεμίζει κόσμο που κάνει την βόλτα του, απολαμβάνει τον φημισμένο παραδοσιακό λουκουμά Μηχανιώνας σε κάποιο από τα καφέ που βρίσκονται πάνω από την ιχθυόσκαλα και το γραφικό λιμανάκι η γεύονται τα ολόφρεσκα ψάρια με θέα το απέραντο γαλάζιο.
 

 

 
Ανάμεσα από την Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι,μόλις 30 χλμ από το κέντρο της Θεσ/νίκης βρίσκεται η παραλία Τούζλα με ομορφιά στην κυριολεξία σαν κάποιου αιγαιοπελεγίτικου νησιού. Χρυσή αμμουδιά με ψιλή άμμο, δροσερή θάλασσα και θέα τα πλοία που μπαινοβγαίνουν στον Θερμαικό. Πλήρης οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ψάθινες ομπρέλες, γήπεδα beach volley και beach bar λειτουργεί από το πρωί και αποτελεί πόλο έλξης για νεαρές κυρίως ηλικίες.





Πρόσβαση με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία.


Μεσημέρι
 

 
Μικρό προσφυγικό χωριό που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες  του ξεριζωμού του 1922, διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός όμορφου παραδοσιακού χωριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο Μεσημέρι, η παλαιά εκκλησία των Αγίων και Πολιούχων του χωριού, Κωνσταντίνου και Ελένης, οικοδομημένη από την εποχή της τουρκοκρατίας. Τοπικοί μεζέδες, λιχουδιές και καλό ντόπιο κρασί προσελκύουν όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές που εκτιμούν το καλό και παραδοσιακό φαγητό.


Επανομή

Από τον Όμηρο αναφέρεται ως Γιγωνίς Άκρα και κατοικείται συνεχώς από τα νεολιθικά χρόνια. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα χωριά τόσο κατά τα Βυζαντινά χρόνια όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με Διοικητική Οργάνωση και ακμάζουσα οικονομία. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της είναι γηγενείς. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους (Οργανωμένος Παλαιοχριστιανικός χώρος ταφής στη θέση Λιμάρι 4ο - 5ο αι., Σαράντα δύο τάφοι  2ου - 5ου αιώνα μχ, Παλαιοχριστιανική εκκλησία στη θέση Μηγιαδούδι, Μετόχι της Μονής Αγίας Αναστασίας στη θέση Κριτζιανά).
 
 
 
Σε απόσταση 4kmνότια του οικισμού της Επανομής στη θέση Τσαίρι, βρίσκεται μία όαση φυσικού κάλλους, ο υδροβιότοπος της Επανoμής, ενταγμένη στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura. Κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες φυσιολάτρες καταφθάνουν στο σημείο, για να παρατηρήσουν από κοντά την πανίδα και τη χλωρίδα, αλλά και να χαρούν το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.
 

 
Η φυσική ομορφιά της Επανομής προσφέρει εκπλήξεις σε κάθε είδους επισκέπτη. Από  τα αρχαιολογικά ευρήματα, την περιοχή natura, έως τα καταγάλανα νερά στις χιλιομέτρων παραλίες απαράμιλλου κάλλους που βυθίζονται στην κυριολεξία από επισκέπτες, τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, ο ποταμός με το γνωστό ναυάγιο, το φανάρι, η ακτή αγελαδάρικο, το κτήμα του καραγκιόζη, η παραλία του όρμου Επανομής και η ακτή Μεσημερίου.

Στις ταβέρνες της Επανομής, δίπλα στο κύμα αλλά και μέσα στο χωριό, προσφέρονται, χωρίς δόση υπερβολής, τα πιο φρέσκα ψάρια στην Ελλάδα, χάρη στη μοναδική μέθοδο αλίευσης που χρησιμοποιούν οι ψαράδες της περιοχής, παραδοσιακά μεταφερόμενη από την αρχαιότητα. Μαζί με τα ψάρια και τους εκλεκτούς μεζέδες, ο επισκέπτης αξίζει να γευθεί το φημισμένο κρασί Γεροβασιλείου που φτιάχνεται στην περιοχή η το γνωστό τσίπουρο Επανομής.

 

 
Οι παραλίες της Επανομής δικαίως θεωρούνται από τις ομορφότερες του Δήμου. Κρυστάλλινα νερά, ξανθή αμμουδιά, κατάφυτο καταπράσινο περιβάλλον και υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο και απέναντι στις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου, του βουνού των Θεών.

Από τις πιο γνωστές παραλίες η παραλία Ποταμός, νοτιοδυτικά της Επανομής, οργανωμένη με ναυαγοσωστική κάλυψη και επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία.



Πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά με ψιλή άμμο, εγκαταστάσεις beach volley, tennis και beach bar σε όλο το μήκος της. Το πιο εντυπωσιακό σημείο της τα απομεινάρια ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν 40 χρόνια και που φαίνονται ακόμα τα φουγάρα του, το γνωστό Ναυάγιο.





Εξαιρετική επίσης επιλογή είναι η παραλία Πάλιουρα. Αμμώδης, με κρυστάλλινα νερά, κατάφυτη από πεύκα και οργανωμένη με beach bar που είναι ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ προσφέροντας διασκέδαση στους νέους που την κατακλύζουν καθημερινά.
 


Ξεχωριστή τοποθεσία, από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι η Μύτη της Επανομής ή παραλία Φανάρι. Φλερτάροντας σε δύο πλευρές του κόλπου, η μία προς τη Θεσσαλονίκη και η άλλη προς Χαλκιδική, η μύτη χάνεται στο πέλαγος με μαγεία. Καταγάλανα νερά, ατελείωτη χρυσή αμμουδιά και απέραντο γαλάζιο μέχρι το βάθος του ορίζοντα. Η πρόσβαση στην παραλία αυτή γίνεται μόνο με 4x4 τζιπάκι η με τα πόδια (μισό χιλιόμετρο περίπου περπάτημα).


 


Οποια παραλία κι αν επιλέξετε στην Επανομή, σίγουρα θα σας εκπλήξει με την ομορφιά της.


Διάφορες Φωτογραφίες