Θέλουν αντικειμενικές για να αυξήσουν τα πάγιά τους. - 05/01/2011

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλες ακίνητες περιουσίες σε περιοχές οι οποίες δε βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένταξή τους.

Ο λόγος είναι ότι εν μέσω της κρίσης και με τις εταιρείες να «βουλιάζουν» χρηματιστηριακά κι όχι μόνο, η ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα αύξανε αυτόματα τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία. Διότι αν ένα οικόπεδο το οποίο έχει αξία για την εφορία €300/τ.μ. ενταχθεί στο σύστημα αυτόματα η αξία του θα διπλασιαστεί, επομένως και η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα μπορεί να παρουσιάσει πιο υγιή οικονομική θέση απ' ότι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της ένταξης περίπου 4.500 οικισμών στο σύστημα χαροποίησε ορισμένες εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ακίνητα σε νησιά κι άλλους τουριστικούς προορισμούς. Ο λόγος είναι ότι η περιουσία τους απέκτησε αυτόματα μεγαλύτερη αξία, έστω κι αν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πίεση στο οικονομικό επιτελείο να εντάξει στο σύστημα και περιοχές εντός της Αττικής, πυκνοκατοικημένες και ιδιαίτερα αναπτυγμένες οι οποίες, όμως δεν έχουν αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σε Εκάλη, Κηφισιά, Μαρούσι υπάρχουν τέτοιες περιοχές οι οποίες έχουν και μια ιδιαιτερότητα. Η εφορία υπολογίζει τις τιμές με βάση τις εμπορικές αξίες καθώς δεν υπάρχουν αντικειμενικές. Σε περιοχές όπως αυτή στο Σωρό του Αμαρουσίου ισχύει η ρύθμιση περί εισφοράς σε γη αλλά επειδή δεν υπάρχει συναίνεση όλων των ιδιοκτητών για να ζητήσουν πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης και να εισφέρουν ότι τους λογίζεται, το θέμα έχει κολλήσει.

Οι επιχειρήσεις που έχουν σε τέτοιες περιοχές ακίνητα πιστεύουν ότι η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα θα τους απαλλάξει και από υπέρμετρη φορολογία διότι η εφορία θα μετρά την αντικειμενική κι όχι την εμπορική αξία.