Η κτηματαγορά χαμένη στη... μετάφραση του φόρου υπεραξίας. - 23/01/2014

Την απίστευτη προχειρότητα που έδειξε το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά τον φόρο υπεραξίας 15% στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου, αναδεικνύει το χάος που επικρατεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ιδιοκτήτες, μεσίτες και συμβολαιογράφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς αδυνατούν να υπολογίσουν το φόρο υπεραξίας με αποτέλεσμα να έχουν τιναχθεί στον αέρα οι όποιες συναλλαγές γίνονται αυτή την εποχή.

Χθες, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έγινε δέκτης παραπόνων από παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι συμβολαιογράφοι, διότι παρά το γεγονός ότι ο φόρος έχει τεθεί σε ισχύ, δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα καλύπτει τα κενά που υπάρχουν.

Ένα από αυτά, και ίσως το σημαντικότερο είναι τι θα γίνει με την τιμή στην οποία θα υπολογίζεται το 15%.
Σύμφωνα με το νόμο ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη. 

Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά τον χρόνο κτήσης. 

Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο.

Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής. 

Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική!!!. 

Η υπεραξία αυτή μειώνεται με συντελεστές ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου ως εξής: από 1 έως 5 έτη: 0,95, από 5-10 έτη: 0,87, από 10-15 έτη: 0,79, από 15-20 έτη: 0,73, από 20-25 έτη: 0,66, πάνω από 25 έτη: 0,61.

Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή, στα δομημένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το πραγματικό κόστος ανέγερσης της οικοδομής αλλά και στα ακίνητα κυρίως της επαρχίας που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας.

Την ίδια ώρα «δώρο-άδωρο» αποδεικνύεται το αφορολόγητο όριο των 25.000 ευρώ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που σκοπεύουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους αφού για να έχουν το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν διακρατήσει το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και να μην έχουν πραγματοποιήσει άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας (αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά).