Επιτέλους η πρώτη ανάσα στην κτηματαγορά: Αναστολή του «Πόθεν Έσχες» για επενδύσεις. - 02/08/2011
Αναζητούνται επειγόντως επενδύσεις, ακόμη και αν αυτές χρηματοδοτούνται από αγνώστου προέλευσης κεφάλαια. Αυτό φαίνεται ότι είναι το καινούργιο δόγμα του υπουργείου Οικονομικών αν ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις για επέκταση του «Πόθεν Έσχες» με περίοδο προσαρμογής και αναστολής, εκτός από την αγορά ακινήτων, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, και σε παραγωγικές επενδύσεις.
Το μέτρο αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο του διαλόγου για τη φορολογία που ξεκίνησε την Δευτέρα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. "Δεν μπορεί να μιλήσουμε για εισόδημα φυσικών προσώπων, χωρίς να έχουμε περιουσιολόγιο, χωρίς να συζητήσουμε σοβαρά για το τι θα περιλαμβάνει πλέον κάθε ετήσια φορολογική δήλωση, δηλαδή για ένα ηλεκτρονικό καθολικό πόθεν έσχες..." σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κατά τη ομιλία του για την έναρξη του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα, για να συνεχίσει "...που θα προβλέπει επαρκή περίοδο προσαρμογής και αναστολής αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις σε ακίνητα, ή σε άλλες επενδύσεις οι οποίες μπορεί να είναι πάρα πολύ αποδοτικές".
Την ίδια στιγμή, η πρακτική κίνηση για να ξεκολλήσουν επενδυτικά έργα έρχεται από τις Βρυξέλλες βάσει του σχεδίου της Κομισιόν για τη χαλάρωση των κανόνων συγχρηματοδότησης των χωρών της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι βεβαίως και η Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε αυτές τις χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα. Το ύψος των κεφαλαίων που θα χορηγεί η ΕΕ στις χώρες αυτές θα παραμείνει το ίδιο, ωστόσο η απαιτούμενη συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα θα μειωθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό
Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μόσιαλο το όφελος για τη χώρα μας από αυτή τη κινήσης ανέρχεται στα €900 εκατ.
Όπως εκτιμάται, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσουν μεγάλα έργα και να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο οποίο η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία, αφού ουσιαστικά θα αποτελεί την πηγή χρηματοδότησης του περίφημου «σχεδίου Μάρσαλ», που ακόμη δεν περιέχει κανένα άλλο μέσο παροχής ρευστότητας.