Απαλλαγή από φόρο και πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας. - 13/12/2010

Το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ευνοεί στην ουσία όσους έχουν χρήματα και θελήσουν να τα δώσουν στα παιδιά τους για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο "Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, κατά τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων και μέχρι του ποσού που ορίζεται σε αυτές, απαλλάσσονται από τον οικείο φόρο που προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία, ο οποίος κυρώθηκε με το ν.2961/2001 (Α΄266)". Δηλαδή όσοι έχουν χρήματα και τα δώσουν δεν θα πληρώσουν φόρο 10% που ισχύει, αρκεί τα χρήματα να πάνε στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει τα λεφτά από τα... σεντούκια και να επενδυθούν στην κτηματαγορά.
Σε ότι αφορά την δαπάνη για απόκτηση πρώτης κατοικίας, η απαλλαγή από το πόθεν έσχες ισχύει για δύο χρόνια μέχρι τις 31.12.2012 με τους εξής περιορισμούς:
  • Εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ., και η συνολική αξία της το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • Αν η αξία της οικοδομής υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων 200.000 ευρώ ή η επιφάνεια της τα 120 τ.μ., λαμβάνεται υπόψη για η επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια των, πάνω από τα εκατόν είκοσι τετραγωνικών μέτρων.
  • Αν συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο, κατά περίπτωση, ποσό μεταξύ της δαπάνης των πάνω των 200.000 ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ. 
Για την απαλλαγή από το πόθεν έσχες δεν θεωρείται ότι αποκτάται πρώτη κατοικία, αν ο υπόχρεος, κατέχει άλλη κατοικία ή κατοικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.   Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά είκοσι (20) τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά είκοσι πέντε (25) τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.