"Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα" διατάσσει το ΣτΕ. - 06/12/2010

Στην εκ των προτέρων "ακύρωση" κάθε σχεδιασμού της κυβέρνησης για ένα είδος "τακτοποίησης" των αυθαιρέτων νέας γενιάς, δηλαδή όσων κτίστηκαν μετά το 1983 και το νόμο Τρίτση, προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με απόφαση - βόμβα το ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του, Π. Πικραμμένο, θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια και διάταξη νόμου να εμποδιστεί η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στην Ελλάδα. Στην ουσία λέει ότι πρέπει χιλιάδες ακίνητα να κατεδαφιστούν και στέλνει μήνυμα στο ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει σε ρύθμιση έμμεσης νομιμοποίησης με την καταβολή κάποιου τιμήματος, όπως και στην περίπτωση των ημιυπαίθριων.

Ωστόσο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικό πρόβλημα και στο θέμα των ημιυπαίθριων και των άλλων παρανομιών σε οικοδομές καθώς κι αυτά θεωρούνται αυθαίρετα. Βέβαια, η πρόβλεψη για "τακτοποίηση" για 40 χρόνια ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης το "αντίδοτο" ώστε να μην υπάρξει μπλόκο στο ΣτΕ και να μη θεωρηθεί νομιμοποίηση δια παντός.

Στην υπόθεση των αυθαιρέτων, πάντως, το ΣτΕ βάσει της εισήγησης 3921/10 ομοφώνως ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του ν. 3044/02 που επέτρεψαν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση νέα αυθαίρετα, είτε εντός είτε εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών, ακόμα και αν ανεγείρονται σε παραδοσιακούς και ειδικά προστατευόμενους οικισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, είχε πει ότι θα ολοκληρωθεί το μοντέλο Τρίτση ο οποίος το 1983 είχε προχωρήσει σε ρύθμιση καλώντας τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων «να το δηλώσουν για να το σώσουν». Οσοι το δήλωσαν μπορεί να εξαιρέθηκαν από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ωστόσο, ποτέ δεν νομιμοποίησαν τα ακίνητά τους διότι δεν προχώρησαν τα προεδρικά διατάγματα για τα νέα σχέδια πόλεων με αποτέλεσμα να μην μπορέσει κανείς να αναχαιτίσει την αυθαίρετη δόμηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1983 υπήρχαν περίπου 300.000 ακίνητα πανελλαδικά και 27 χρόνια μετά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, δηλαδή τριπλασιάστηκαν.

Ενδεχομένως, δηλαδή να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση που να αφορά τα 300.000 ακίνητα μέχρι το 1983 αλλά να μην μπορεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση για τα υπόλοιπα. Εκτός κι αν επιλεγεί το μοντέλο των ημιυπαιθρίων, δηλαδή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με γενναία μείωση των προστίμων, έως και 70%, τα οποία από το 2003 και μετά είναι εξοντωτικά.