Νέα σενάρια για αντικειμενικές αξίες και νέο... ΕΝΦΙΑ. - 23/04/2015

Ακόμη δεν έχουν μπει στο «σύστημα» του υπουργείου Οικονομικών οι αντικειμενικές αξίες και οι πραγματικές τιμές που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να γίνει η αναπροσαρμογή.

Το οικονομικό επιτελείο θα δώσει αγώνα δρόμου το Μάιο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να μπορέσει από τον Ιούνιο να θέσει σε εφαρμογή τον… ανανεωμένο ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε αντικειμενικές πολλών… ταχυτήτων καθώς υπάρχουν περιοχές όπου είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές αλλά και άλλες που είναι πολύ υψηλότερες.

Ένα σενάριο που «παίζει» για το νέο φόρο που θα επιβληθεί επί των νέων αντικειμενικών προβλέπει αφορολόγητο της τάξεως των 20.000 – 30.000 ευρώ. Εκτιμούν έτσι ότι θα ελαφρυνθεί η μικρή και πιθανώς και μέρος της μεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Στον αντίποδα, περισσότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία, εξετάζεται η αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Στόχος είναι να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την επιβολή του αφορολόγητου ορίου. Οι αρχικές προθέσεις για θέσπιση αφορολόγητου στις 100.000 ευρώ, ή ακόμα και στις 50.000 ευρώ φαίνεται πως εγκαταλείπονται. Αλλωστε, αν επιβαλλόταν αφορολόγητο στις 50.000 ευρώ, ακόμα και με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, τότε εκτιμάται ότι περίπου 4 στους 10 ιδιοκτήτες δεν θα πλήρωναν καθόλου φόρου.