Βέρτιγκο στην κυβέρνηση για αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ. - 26/03/2015

Αγώνα δρόμου προκειμένου να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Μάιο, κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει η Νάντια Βαλαβάνη
 
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί αλλά για το 2015 θα πρέπει να πληρωθεί. Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα θεσπιστεί μέσα στο 2015 αφού όμως πρώτα προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, είπε.

Ετσι αφήνει ανοικτό παράθυρο να πληρώσουμε και φέτος ΕΝΦΙΑ πιθανότατα με νέα ονομασία και πάνω σε διαφορετικές αντικειμενικές αξίες, αν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά συμφωνήσουν και οι θεσμοί.

Στο πακέτο των προτάσεων που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τους δανειστές, υπάρχει και η μεταρρύθμιση στη φορολόγηση των ακινήτων. Ωστόσο, οι θεσμοί πιέζουν να μην υπάρξει αλλαγή που θα διαταράξει την εντυπωσιακή εισπραξιμότητα που έχει ο ΕΝΦΙΑ. Να μην τεθεί δηλαδή σε κίνδυνο ένα ποσό της τάξης των 2,7 δις ευρώ που εισπράχθηκε για το φόρο του 2014.

Επομένως, είτε η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να πάει και φέτος με τον ίδιο φόρο χωρίς καμιά αλλαγή (παρά μόνο στην ονομασία) είτε θα υπάρξουν διαφορετικοί συντελεστές ώστε να πληρώσουν περισσότερο φόρο οι έχοντες μεγάλη περιουσία.

Σε κάθε περίπτωση μετατίθεται για αργότερα, ίσως και για τις ελληνικές καλένδες, το σχέδιο για Φόρο Μεγάλης Περιουσίας από τον οποίο θα απαλλάσσονταν η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει, επίσης, το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που είναι πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές. Στις περιπτώσεις αυτές, που αφορούν κυρίως φτωχές συνοικίες της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω, μέτρο αντιλαϊκό που θα προκαλέσει αντιδράσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.