Νέες αντικειμενικές τον Ιούνιο. - 11/02/2015

Νέες αντικειμενικές αξίες από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη από τη Βουλή.

Παράλληλα, τόνισε ότι έρχεται η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες και θα απαλλαγεί η πρώτη κατοικία. Η κλίμακα επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση θα υλοποίηση την απόφαση του ΣτΕ που δίνει χρόνο για την αναπροσαρμογή μέχρι τον Ιούνιο. Η απώλεια εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα καλυφθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση που απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών στους πολίτες: «Ζητάμε τρία πράγματα. Πρώτον, χωρίς την απειλή σύλληψης και προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο που θα την εξαλείψουμε με εξαίρεση τις μεγάλες υποθέσεις, χωρίς το φόβο των κατασχέσεων, καλούμε τους πολίτες να πληρώσουν την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του 2014 και μαζί την προτελευταία δόση του Ιανουαρίου αυτοί που δεν το έχουν κάνει.

Έτσι θα απαλλαγούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τον ΕΝΦΙΑ οριστικά.
Δεύτερον, ζητάμε να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει. Τρίτον, να ενταχθούν άμεσα αυτή τη βδομάδα στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει.