Τι ανακοίνωσε ο Τσίπρας για ακίνητα, ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις. - 09/02/2015

Σημαντικές αλλαγές στον τομέα των ακινήτων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
 
Οι προγραμματικές δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν από γενικότητα καθώς δεν μπορούσε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένα ζητήματα λόγω και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, χωρίς να αναφέρει πιο θα είναι το αφορολόγητο όριο. Την Παρασκευή πάντως ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας είπε ότι αυτό θα είναι γύρω στις 400.000 ευρώ οικογενειακή περιουσία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε πάντως τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Είπε επίσης ότι ξεκινά η καταγραφή της περιουσίας των πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό ώστε να ετοιμαστεί το περιουσιολόγιο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτική δήλωση πόθεν έσχες το 2015 στην εφορία από όλους τους Ελληνες. Σε περίπτωση που κάποιοι ξεχάσουν να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία αυτά θα κατάσχονται.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και θα έρθει σύντομα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Αναγκαία η ίδρυση φορέα για κόκκινα δάνεια, που θα προστατεύει μικρομεσαίους και θα μεριμνά και για τη μη επιβάρυνση των τραπεζών. Μέχρι να έρθει η ρυθμιση για τα κόκκινα δάνεια απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη, είπε.

Ιδιωτικοποιήσεις.

Βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Οσες έχουν ήδη γίνει δεν πρόκειται να ακυρωθούν ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ελληνικό.

Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά όχι για ξεπούλημα. Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά δεν θα συνεχίσουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεσμευόμαστε ότι δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές Παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Από το ταμείο αυτό, θα ενισχύσουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείω, είπε.