Βουτιά έως και 35% τις τιμές των ακινήτων. - 27/01/2015

Tη δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδόμησης έχουν περιορίσει σημαντικά οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λήφθηκαν, όπως τονίζεται σε μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αντικείμενο δραστηριότητας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών αξιοποίησης ακινήτων (real estate), τόσο στον τομέα των επαγγελματικών όσο και οικιστικών ακινήτων, την τελευταία εξαετία έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση, ιδίως στον τομέα της κατοικίας, ενώ οι αγοραπωλησίες είναι πλέον ελάχιστες.

Αναλυτικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2013 στις 16.384 άδειες (-27,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Ετσι, στα τέλη του 2013 ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%.

Η κρίση της αγοράς κατοικίας μεταφράζεται σε σημαντική υποχώρηση των τιμών, καθώς σύμφωνα με το ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), από την αρχή της ύφεσης έως και το 2013 η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 30% - 35%.

Αρνητικά έχει επιδράσει η δυσχερής πλέον χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς και η συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τα τελευταία χρόνια, τονίζεται στην μελέτη.

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων εξακολουθούν οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων και μείωση των ενοικίων, κυρίως σε εμπορικά ακίνητα χαμηλότερης κατηγορίας, αποθηκευτικούς χώρους και μη ανταγωνιστικά κτίρια γραφείων, γεγονός που αυξάνει τις αποδόσεις.

Οι ανωτέρω συνθήκες προκαλούν στις εταιρείες του κλάδου σημαντικές ζημιές από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε εύλογη αξία, αν και το 2013 περιορίστηκαν αρκετά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ομαλοποιήσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και θα τονώσει τον όγκο των συναλλαγών, εφόσον όμως συνοδευτεί από πολιτική σταθερότητα στο άμεσο μέλλον. Ήδη, από τα τέλη του 2013 διαπιστώνεται σταδιακή επιβράδυνση της υποχώρησης των τιμών στις κατοικίες, τάση που θα επικρατήσει και το επόμενο έτος, ενώ σταθεροποίηση θα επέλθει από το 2016. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για ουσιαστική ανάκαμψη αποτελεί και η σταθεροποίηση και ορθολογικοποίηση του φορολογικού πλαισίου.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 600 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2013 διαμορφώθηκε στα 533,26 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 2,3% από το 2012.
Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,72 εκατ. ευρώ (ζημιές 4,34 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση) ενώ οι προ φόρων ζημιές υποχώρησαν στα 204 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκε σε 45,2% ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε σε -3,6%. Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς σε 0,35 προς 1, παραμένοντας χαμηλή.