Ετοιμες οι τρέπεζες για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια. - 12/11/2014

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος
 
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, βγαίνοντας από τη συνάντηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 50, των 70 ή των 100 χιλιάδων ευρώ.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος τόνισε: «Είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία».

Κατά τα λοιπά, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων οι τραπεζίτες δήλωσαν «έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ώστε πολύ γρήγορα να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για να ξεπεραστεί γρήγορα το θέμα αυτό».

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα "stress tests" των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς κυβέρνησης, εκτός των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, και οι Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στο ραντεβού προσήλθαν οι Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).