Επιτέλους: Πόθεν έσχες με βάση την εμπορική τιμή. - 22/10/2014

Ανάσα στην κτηματαγορά, δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι το πόθεν έσχες στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εφαρμόζεται με βάση τις εμπορικές τιμές που αναγράφονται στο συμβόλαιο αγοράς και όχι στις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
 
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να ξεμπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες οι οποίες είχαν κολλήσει εξαιτίας της αδυναμίας των αγοραστών να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονταν στο συμβόλαιο αλλά δεν ήταν η τιμή με την οποία είχε κλείσει η συμφωνία. Μεσίτες και συμβολαιογράφοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς ενώ είχαν κλεισμένα deal δεν μπορούσαν να τα ολοκληρώσουν εξαιτίας του υψηλού πόθεν έσχες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση οικοπέδου που έκλεισε για να πουληθεί στην τιμή των 80.000 ευρώ, είχε όμως αντικειμενική 150.000 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ο αγοραστής με αποτέλεσμα να «χαλάσει» η δουλειά.
Αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

1. Εργοστάσιο το οποίο έχει αντικειμενική αξία 2,5 εκατ. ευρώ πωλείται 800.000 ευρώ, ο αγοραστής έχει βρεθεί, μπορεί η επιχείρηση να ξαναλειτουργήσει, ωστόσο, δεν έχει το εισόδημα για να καλύψει το πόθεν έσχες για 2,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

2. Κατάστημα στην Ελευσίνα πωλείται μόλις 40.000 ευρώ ωστόσο η αντικειμενική αξία του είναι η διπλάσια και ο επενδυτής δεν προχωρά στην συμφωνία λόγω πόθεν έσχες.

3. Μεγάλο αγροτεμάχιο στην Οινόη 50 στρεμμάτων πωλείται 80.000 ευρώ ωστόσο η εφορία αναγνωρίζει την αντικειμενική αξία η οποία είναι 190.000 ευρώ.

4. Στο Καστρί, ημιτελής κατοικία πωλείται 200.000 ευρώ όμως έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ.