Nέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. - 03/10/2014

Νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χθες, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν συζητήθηκε κάποιο σενάριο πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ωστόσο, τονίστηκε ότι «πάντα θα υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας απο τους πλειστηριασμούς».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο νέος νόμος που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους θα προβλέπει την προστασία για τους μη έχοντες. Δηλαδή θα εξετάζεται το φορολογικό προφίλ του ιδιοκτήτη ώστε να αποφασίζεται αν θα του βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του.

Οσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν και δεν διαθέσουν άλλη ακίνητη περιουσία θα συνεχίσουν να προστατεύονται, όμως, θα μπουν δικλείδες ασφαλείας για όσους δεν πληρώνουν αν και διαθέτουν καταθέσεις ή άλλα ακίνητα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να έκλεισε τη συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. O τρόπος μπορεί να είναι διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως και 90% αλλά και καθιέρωση δόσεων που μπορεί να φτάνει η αποπληρωμή τους ακόμη και στα 10 χρόνια (120 μήνες).

Aν μία επιχείρηση που υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου δεν είναι συνεπής, τότε αυτόματα όλο το χρέος της θα αναβιώνει και θα την κυνηγά...

Yπενθυμίζεται οτι με το νόμο 4224/2013 καταργήθηκε η γενική προστασία από πλειστηριασμούς για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και προβλέπεται προστασία μόνο της κύριας κατοικίας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα  (ύστερα από αφαίρεση εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
   
O νέος νόμος θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο χρόνια. H περίοδος ισχύς του είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και δυνητικά ωφελούμενες είναι 110.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερούμενα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 40 δισ. ευρώ. Oι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό εργαζομένων από έναν έως εννέα, και χρωστούν 5 έως 7 δισ. ευρώ. Oι υπόλοιπες 10.000 είναι με τζίρο άνω των 900.000 ευρώ με περισσότερους από εννέα εργαζόμενους και συνολικά έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.