ΕΝΦΙΑ στα κενά ακίνητα και παράθυρο για εκπτώσεις. - 27/08/2014

Νέος «πόλεμος» για τον ΕΝΦΙΑ ξέσπασε μετά τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
 
Αιτία στάθηκε η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τα άδεια διαμερίσματα και καταστήματα που είναι μη ηλεκτροδοτούμενα. Παρά τις φημολογούμενες προσπάθειες για έκπτωση φόρου έως 30%, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
Ωστόσο, η σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών βάζει σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση και από το Μαξίμου διέρρεαν χθες το βράδυ ότι εντός 15 ημερών ίσως υπάρξει πρόβλεψη και για τα κενά ακίνητα, αφού πρώτα συγκεντρωθούν στοιχεία από τη ΔΕΗ για το πόσα είναι αυτά.

Χθες η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για καταλήστευση και εμπαιγμό κι επισημαίνει: Με θλίψη της είδε να εξαγγέλλονται σήμερα ρυθμίσεις που, παρότι είναι δίκαιες και αναγκαίες, αγνοούν και πάλι πλήρως και κατά περιφρονητικό τρόπο τους κατόχους αστικών ακινήτων που μόνον αυτοί διπλοφορολογούνται και ιδιαίτερα όσους συμβαίνει να διαθέτουν κτίσματα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, συχνά επί πολλά έτη, και που αυταπόδεικτα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληστρικές χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ. Προφάσεις και δικαιολογίες για τεχνική αδυναμία του συστήματος της ΓΓΠΣ να διαχωρίσει τα κενά από τα λοιπά ακίνητα υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, τη στιγμή που υπάρχουν και οι δηλώσεις των κενών ακινήτων στο Ε9 του 2014 (στήλη 32, κωδικός 8 Κενά ακίνητα), και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ. Εν πάση περιπτώσει είναι ευθύνη της Πολιτείας να λύσει τα όποια υπαρκτά ή μη προβλήματα αντί να οδηγεί - εν γνώσει των κρατούντων- χιλιάδες φορολογούμενους σε οικονομικό στραγγαλισμό, στις κατασχέσεις ακινήτων και ακόμη και στη φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο!

Από την άλλη, αποφασίστηκε οριστικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, με πρώτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ακόμη, θεωρείται δεδομένη η μείωση των αντικειμενικών τιμών σε οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος και το εκ νέου άνοιγμα της εφαρμογής Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει.

Νέο εκκαθαριστικό θα εκδοθεί στους περίπου 700.000 – 800.000 φορολογούμενους που έχουν οικόπεδα σε αυτούς τους οικισμούς και οι φόροι θα υπολογιστούν με βάση τις περσινές αντικειμενικές αξίες.

Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Ακόμα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.

Τέλος, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο.