Ποιες αλλαγές θα γίνουν για να σβήσει ο... ΕΝΦΙΑλτης. - 25/08/2014

Αγώνα δρόμου προκειμένου να σβήσουν τον… ΕΝΦΙΑλτη, δίνουν στην κυβέρνηση.

Οι γκάφες, οι καθυστερήσεις και τα σοβαρά λάθη με το φόρο ακινήτων πλήγωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα τρέχουν για να… ξεφουσκώσουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά. Σήμερα συναντώνται Σαμαράς και Βενιζέλος για να κλειδώσουν οι αλλαγές που θα γίνουν και οι οποίες θα κατατεθούν αύριο που θα ανοίξει η Βουλή. Κάποια από τα μέτρα, πάντως, είναι υπό συζήτηση με την τρόικα όμως φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν την Παρασκευή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τον Γκ. Χαρδούβελη και τα σενάρια που διοχετεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από το Μαξίμου, ο ΕΝΦΙΑ γίνεται πιο… λάιτ και μειώνεται κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 500 χιλιάδες εκκαθαριστικά θα δουν μειώσεις ενώ αγωνία επικρατεί για το τι θα γίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα γίνουν είναι:

- Μειώσεις του φόρου σε 467 δήμους εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο υπολογισμός οικοπέδων και αγροτεμαχίων οδήγησε σε χτυπητά λάθη. Πλέον ο φόρος θα υπολογιστεί με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί και για τον υπολογισμό του ΦΑΠ το 2013 είτε οι χαμηλότερες τιμές που ελήφθησαν υπόψη φέτος για τον προσδιορισμό του φόρου. Από τις μειώσεις του φόρου η απώλεια εσόδων θα είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει μια μέση ελάφρυνση 334 ευρώ. Υπολογίζεται σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς το κούρεμα του ποσού του φόρου θα φτάσει το 50%. Τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να έχουν όσοι κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο.

- Οι δόσεις θα είναι τελικά έξι κι όχι 7 ή 8 που ήθελε η κυβέρνηση. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί για όλους τέλη Σεπτεμβρίου, η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

- Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί έκπτωση φόρου για τις εφάπαξ πληρωμές. Ισως σήμερα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

- Καταργούνται δύο διατάξεις του νόμου που προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα. Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και τα οποία δανείζονται την τιμή από τον δήμο ή την περιφέρεια, καθώς και για τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τιμή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης, και για τον υπολογισμό της αξίας τους λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.

- Για τα ξενοίκιαστα ακίνητα εξετάζεται μείωση έκπτωση της τάξης του 25% - 30%, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μετρηθεί το κόστος του μέτρου στα δημόσια έσοδα. Αν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ πολύ δύσκολα θα ισχύσει. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ ζητά μείωση φόρου τουλάχιστον 50%.

- Η έκπτωση 50% και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και πολύτεκνους θα δοθεί με διαδικασίες εξπρές και με λιγότερη ταλαιπωρία, καθώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος. Θα γίνεται η αίτηση ηλεκτρονικά και δεν θα χρειαστεί ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή θα πάρουν την έκπτωση και όσους χρωστούν στα ταμεία τους.