Μείωση αντικειμενικών αξιών; Περιμένετε από το 2017. - 19/08/2014

Ούτε τις μαζικές προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά ούτε και τις έντονες αντιδράσεις φορέων της αγοράς δεν φοβάται το οικονομικό επιτελείο και προχωρά σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2017.
 
Το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για τις αλλαγές στο πλασματικό σύστημα αξιών με βάση το οποίο υπολογίζονται πολλοί φόροι και τέλη, δεν αφήνει περιθώρια για δίκαιες φοροελαφρύνσεις. Και κινείται στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης να μην αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες πριν από το 2016.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Γκ. Χαρδούβελης συστήνεται ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει:

1.
Εως τα τέλη Αυγούστου την εκπόνηση σχετικού προγράμματος δράσης για την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

2.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, τον καθορισμό μεθοδολογίας εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία, και συλλογή στοιχείων για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν όσο ακριβέστερα γίνεται τις συνθήκες στην αγορά.

3.
Εως τον Σεπτέμβριο του 2015 πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

4.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί οι σχετικοί Δείκτες Τιμών Ακινήτων.

Επομένως οι αντικειμενικές αξίες ουσιαστικά θα ισχύσουν από το 2017, δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ, συμπληρωματικό φόρο κ.λπ. με βάση τις ψεύτικες αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι ακόμη και πάνω από 50% από τις εμπορικές τιμές.

Όπως υπολογίζεται οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των ζητούμενων τιμών από 3% έως 33% ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα το ποσοστό κυμαίνεται από 20% έως 70% ανάλογα με την περιοχή.

Κι όλα αυτά ενώ κατατίθενται ομαδικές προσφυγές από κατοίκους περιοχών οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών κάνοντας λόγο για φοροεπιδρομή με βάση ψεύτικες αξίες. Ειδικά για παλαιά σπίτια και επαγγελματικούς χώρους η κατάσταση είναι δραματική αφού έχουν απαξιωθεί πλήρως, χωρίς αντίστοιχη μείωση των τιμών με βάση τις οποίες υπολογίζει η εφορία τους φόρους.