Σενάριο για κατάργηση μερική ή ολική του πόθεν έσχες στα ακίνητα. - 30/06/2014

Σενάρια για επιστροφή στην κατάργηση του πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μετά την κατάρρευση της κτηματαγοράς που εν πολλοίς χρεώνεται και στο συγκεκριμένο μέτρο.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη μεταφορά μαύρου χρήματος στην αγορά ακινήτων, φαίνεται να εξετάζεται η μερική ή ολική άρση του πόθεν έσχες προκειμένου να αναθερμανθεί η κτηματαγορά.

Παράγοντες της αγοράς εδώ και μήνες αναφέρουν ότι έχουν παγώσει τα πάντα επειδή το πόθεν έσχες εφαρμόζεται πάνω στις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, πράγμα που θεωρείται τροχοπέδη για τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, επενδυτής θέλει να αγοράσει οικόπεδο στην Αττική το οποίο έχει αντικειμενική αξία 850.000 ευρώ, όμως η εμπορική τιμή του είναι 350.000 ευρώ. Αν και η συναλλαγή μπορεί να γίνει, ο αγοραστής αδυνατεί να βρει τα εισοδήματα για να καλύψει το πόθεν έσχες για τα 850.000 ευρώ κι όχι για τα χρήματα που πραγματικά έδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμό του πόθεν έσχες είχε καταργηθεί για χρόνια και επανήλθε από τις αρχές του έτους. Τώρα δεν αποκλείεται είτε να ξανακαταργηθεί είτε το πόθεν έσχες να υπολογίζεται με βάση ένα ποσοστό των αντικειμενικών αξιών κι όχι για το σύνολο της αντικειμενικής τιμής.