Ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων. - 22/04/2014

Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, τουλάχιστον σεΑθήνα και Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο 2014 και συγκεκριμένα προς το τέλος του έτους. Μετά από μια απώλεια η οποία - κατά μέσο όρο - στην Αθήνα υπολογίζεται στο 45% και στη Θεσσαλονίκη λίγο πιο πάνω από το 40%, τα πρώτα σημάδια αναχαίτισης αυτής της έντονα καθοδικής πορείας, που ξεκίνησε πριν από 4,5 χρόνια και συνεχίζεται απρόσκοπτη, κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν την εμφάνιση τους στο 3ο - 4o τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 
 
Μάλιστα, κοινή είναι η εκτίμηση αναλυτών του κλάδου ότι δεν αποκλείεται, μέσα στο 2015, να σημειωθούν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς. Ήδη, κάποιες θετικές ενδείξεις έκαναν την εμφάνιση τους στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος δείχνει έτοιμος να σηκώσει κεφάλι, ενώ και στα πολυτελή εξοχικά ακίνητα η κινητικότητα που παρατηρείται, κυρίως με την πρωτοβουλία των ξένων, είναι αξιοπρόσεχτη. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την αίρεση ότι η οικονομία στο σύνολο της θα εξακολουθήσει τη θετική της πορεία και δεν θα μεσολαβήσει κάποιο γεγονός που θα ανατρέψει το σημερινό κλίμα σταδιακής βελτίωσης.
 
Πάντως, μια ανοδική καμπή μέσα στο 2015, από την αγορά ακινήτων, θα συμπαρασύρει πάνω από 150 επαγγέλματα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι συνδεδεμένα με την οικοδομή και σήμερα φυτοζωούν.