Αλαλούμ με τα ανείσπρακτα ενοίκια. - 24/03/2014

Ένα απίστευτο αλαλούμ με το αν πρέπει να δηλωθούν όχι τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί και οι ιδιοκτήτες τα εκχωρούν στο δημόσιο προκειμένου να μη φορολογηθούν, προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα φορολογούμενων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν η κατάργηση της σχετικής διαδικασίας αφορά και εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), όταν δηλαδή ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/94).

Ως εκ τούτου, χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισπράξουν ενοίκια του έτους 2013 μένουν πλέον ξεκρέμαστοι, αφού δεν μπορούν να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο και είναι αναγκασμένοι να τα δηλώσουν κανονικά σαν να τα έχουν εισπράξει.

Κινδυνεύουν δηλαδή να χρεωθούν με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου για εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι κάποια στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όμως μέχρι τότε όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν μπορούν να το πράξουν. Άγνωστο, εξάλλου, παραμένει τι ακριβώς θα προβλέπει η νέα διάταξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο για τα ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν περιόδους από την 1η Ιανουαρίου του 2014 δεν απαιτείται διαδικασία εκχώρησης, καθώς «εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί».

Για το μπάχαλο αυτό που έχει δημιουργηθεί εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή και η ΠΟΜΙΔΑ η οποία αναφέρει:
«Με την πρόσφατη απόφαση 1049261 του ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη, ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καταργήθηκε ολοκληρωτικά η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων, υπονοώντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος γι΄αυτά!!! 

Όμως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε διπλή παρέμβασή του κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (15.12.2013, συζήτηση του ΕΝΦΙΑ) είχε δηλώσει για το συγκεκριμένο θέμα επί λέξει τα εξής: «…Με το νέο Κώδικα (Φορολογίας Εισοδήματος) κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα εισοδήματα, γι΄αυτό και εκλείπει τελείως ο λόγος να εκχωρήσει το δικαίωμα στο Ελληνικό Δημόσιο των ενοικίων αυτών Δεν είναι υποχρεωμένος καν να τα δηλώσει, είναι ανείσπρακτα με το νέο Κώδικα, διαβάστε το! Ισχύει αυτό που λέω, ότι δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις ανείσπρακτα ενοίκια, θα σας το διευκρινίσουμε, θα το ξεκαθαρίσουμε…» (Δείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι Youtube της ΠΟΜΙΔΑ). 

Προ μηνών είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση του προβλήματος και οξεία αντίδραση από την ΠΟΜΙΔΑ, επί της οποίας είχε εκδοθεί ανακοίνωση διάψευσης από το υπουργείο Οικονομικών. 

Επί του θέματος που προέκυψε, ο ΓΓΔΕ μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ειδική μεταβατική ρύθμιση για την εκχώρηση των ανείσπρακτων του 2013, που διέπονται από τον παλαιό Κώδικα ΦΕ και ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ για τα επόμενα, την οποία δεν είδαμε μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προβεί σε άμεση επίλυση του προβλήματος, και όχι να "παίζει με τον πόνο μας!!!»