Σύντομη παρουσίαση του δήμου Θερμαϊκού για τους εκδρομείς παραθεριστές. - 21/07/2015

Η Ιστορία της Περαίας ξεκινάει το 1923, οπότε και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως πρόσφυγες από τη Περιοχή της Μικράς Ασίας και της Θράκης, που σήμερα ανήκουν στη Τουρκία. 37.387 πρόσφυγες δημιούργησαν 75 προσφυγικούς συνοικισμούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Από αυτούς, 1.754 από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης καταφεύγουν στα νοτιοανατολικά παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου και δημιουργούν τρείς συνοικισμούς: την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την Περαία.

Σήμερα στην παραλία της Περαίας έχει πολλά καφέ μπάρ τα οποία διαθέτουν ξαπλώστρες που παρέχονται δωρεάν πίνοντας το καφεδάκι ή το ποτάκι σας.

Η Περαία έχει βραβευθεί για το 2012 με μπλέ σημαία.

Όσοι επιλέξετε να κινηθείτε με λεωφορείο είναι το 72, η γραμμή μετεπιβίβασης είναι στο ΙΚΕΑ (ΙΚΕΑ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ) μπορείτε να κατεβείτε στην στάση
Εκκλησάκι στην πλατεία της Περαίας και στις τρεις επόμενες επί της οδού Θερμαϊκού - Δημοκρατίας. Για την επιστροφή υπάρχει η στάση Κοραή η στάση γεφυράκι επί της Ανθέων και η στάση ταχυδρομείο επί της Ρωμανού.

Οι Νέοι Επιβάτες (γνωστοί και ως Μπαξέ Τσιφλίκι, στην καθομιλουμένη Μπαξές) είναι παραλιακή κωμόπολη η οποία σχηματίστηκε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών από πρόσφυγες οι οποίοι προήλθαν όλοι από την κωμόπολη Επιβάτες (SELIBASA), προαστείου της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, επί του Θερμαϊκού Κόλπου. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ διοικητικά αποτελεί μέρος του δήμου Θερμαϊκού.

Μέχρι και την Απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα ο Δήμος Θερμαϊκού ήταν φέουδο ενός τούρκου πασά και ονομαζόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Ο νέος οικισμός των Επιβατιανών προσφύγων δημιουργήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν το θερινό σπίτι του πασά (στην ίδια τοποθεσία είναι κτισμένος σήμερα ο ναός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, Πολιούχου της κωμοπόλεως). Σ' εκείνη την τοποθεσία εγκαταστάθηκαν το 1923, μετά τη ανταλλαγή πληθυσμών, 159 προσφυγικές οικογένειες (631 άτομα), όλες προερχόμενες από τους Επιβάτες, και έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες, αν και δεν έπαψε ποτέ να είναι σε χρήση και η δεύτερη ονομασία Μπαξέ Τσιφλίκι, τόσο από τους Επιβατιανούς όσο και από τους παλιούς Θεσσαλονικείς.


Στους Νέους Επιβάτες έχει έδρα και η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΟΝΕ (έτος ίδρυσης 1928).

Οι Νέοι Επιβάτες ήδη από το 1928 αποτελούσαν πόλο έλξης παραθέρισης των Θεσσαλονικέων. Σ' αυτό βοηθούσε πάρα πολύ το ότι οι πρόσφυγες φρόντισαν να κάνουν αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, έναν ξύλινο λιμένα, και η τακτική συγκοινωνία με καραβάκια (Από τους Ν. Επιβάτες κατά τον μεσοπόλεμο ξεκινούσαν καθημερινά 5 καράβια).
Σήμερα στην παραλία των Νέων Επιβατών έχει πολλά καφέ μπαρ που διαθέτουν ξαπλώστρες για τους λουόμενους όπoυ πίνοντας το καφεδάκι, σας παρέχονται δωρεάν.

Η παραλία των Νέων Επιβατών διαθέτει γαλάζια σημαία, διαθέτει δε και ναυαγοσώστες.

Όσοι κινηθείτε με λεωφορείο η γραμμή είναι η 72 (ΙΚΕΑ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ) και κατεβαίνετε στις στάσεις επί της οδού Θερμαϊκού - Δημοκρατίας μετά το φάληρο στο εκκλησάκι και στην αστυνομία, στην επιστροφή επί της οδού Κιλελέρ - Ανθέων επιβιβάζεστε από την στάση της αστυνομίας (πάρκο).

Ο τέως Δήμος Θερμαϊκού προέκυψε το έτος 1999, με την εφαρμογή του Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ι. Καποδίστριας» και την συνένωση των πρώην κοινοτήτων Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγίας Τριάδας, που σήμερα αποτελούν τα δημοτικά του διαμερίσματα.

Η περιοχή είναι παραθαλάσσια και τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, στον κεντρικό κόλπο του Θερμαϊκού. Βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχει έκταση 21.000στρ., από τα οποία τα 5.000 έχουν σχέδιο πόλεως, ενώ ο αιγιαλός έχει μήκος 7,4 χλμ.και αποτελεί το σπoυδαιότερο σημείο φυσικού κάλλους της περιοχής.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μία αεροφωτογραφία από όλη την παραλία της περιοχής.